Trapí vás zablokované rameno, bolesti v kříži či ostatní problémy se zády?


Reflexní masáž chodidel - Připravujeme

28.12.2023 15:06

Reflexní terapie plosek nohou je stará metoda založená na poznatku, že na chodidle existuje množství bodů a plošek, které korespondují s jednotlivými orgány a částmi těla a to cestou nervových propojení.

Každou část lidského organismu lze ovlivňovat tlakem na různě velké plošky či body umístěné na plosce, prstech, nártech a v okolí kotníků, ale i na dlaních, hřbetech a prstech rukou. Tlakem nebo hlazením těchto reflexních plošek můžeme cíleně léčit příslušný orgán nebo část těla. Reflexní terapií dokážeme jednak stimulovat, pokud orgán pracuje nedostatečně a potřebuje dodat energii, nebo naopak uklidnit, je-li ve stavu akutního zánětu nebo bolesti.

Pro zajímavost je možné uvést, že stejného principu využívá akupresura (reflexní body jsou stimulovány intenzivním tlakem prstu) nebo akupunktura (reflexní body jsou stimulovány vpichem tenkých jehliček). Stimulace reflexních bodů vede k odstranění energetické nerovnováhy jednotlivých orgánů v těle a harmonizuje průtok energie v meridiánech – akupunkturních či energetických drahách.

Původ reflexní terapie

Reflexní terapie (reflexologie) je více než tisíc let stará asijská masáž, která se považuje za jednu z nejúčinnějších metod alternativní medicíny a samoléčby. Je založená na holistických principech a na předpokladu, že na koncích těla (chodidlech a rukou) se nacházejí nervová zakončení, která mají vztah k vnitřním orgánům.

Kdy neprovádíme

V případě kožních onemocnění. Není vhodné v těhotenství.

Některé terapeutické účinky

  • zlepšuje činnost metabolismu
  • zlepšuje činnost vnitřních orgánů
  • odstraňuje některé blokády páteře
  • podporuje rekonvalescenci
  • zlepšuje zažívání
  • eliminuje únavu, nespavost

Na reflexních zónách se dá provést velmi přesná diagnostika stavu jednotlivých orgánů a to podle charakteru změn na kůži a v podkoží a podle bolestivosti v oblasti reflexních plošek. Plošky orgánů, které jsou narušené, reagují při masáži bolestivě a míra bolestivosti udává míru narušení orgánu.

Vhodným působením na reflexní plošky, například jejich masáží, můžeme vyřešit široké spektrum zdravotních těžkostí. A to od problémů na úrovni pohybového ústrojí (bolesti kloubů a páteře, blokády páteře, migrény apod.) přes poruchy činnosti jednotlivých orgánů v oblasti dýchací, srdečně cévní, trávicí, močové a pohlavní až po disharmonii v oblasti psychické a emoční. Můžeme tak působit na problémy vyznačující se akutními, bolestivými, prudkými projevy až po ty naopak chronické a dlouhotrvající.

Kvalitní reflexní terapii může poskytnout jen zkušený a odborně vyškolený terapeut. V mnohých situacích si však může do velké míry pomoct každý sám díky automasáži. Pokud jde o náhlý bolestivý stav, určenou plošku hladíme. Pokud je potřeba daný orgán stimulovat, plošku intenzívně a opakovaně stlačíme. Při chronických zdravotních problémech samozřejmě nemůžeme očekávat úplné vyléčení hned po první masáži. Pro maximální efekt léčby je potřebné absolvovat více terapií ve vhodných časových intervalech. Kromě toho je nutné upravit životosprávu: způsob stravování, denní režim, rozdělení práce a oddychu a v neposlední řadě si „uklidit v hlavě“. Způsob vnímání skutečnosti okolo nás má totiž prokazatelný vliv na stav našeho organismu.

Reflexní terapie výrazně aktivizují imunitní systém, čímž přímo podporují vlastní obranyschopnost a samo uzdravování, které je lidskému tělu přirozené. Avšak civilizačním způsobem života, negativním vlivem prostředí, množstvím užívaných léků, špatnou životosprávou atd. jsme si imunitní systém téměř „udusili“. Reflexní terapií si můžete efektivně pomoci při jeho opětovné aktivizaci a udržování stálého zdraví. Nepoužívají se při ní žádné masážní prostředky.

Účinkem reflexní léčby dochází k intenzívní detoxikaci, proto je důležité přijímat dostatečné množství tekutin. Přechodně se můžou objevit vyrážky na kůži, může dojít ke zvýšené produkci hlenu na sliznicích (dýchací cesty – rýma, kašel, gynekologický výtok…), případně se může objevit také horečka. Reakce jsou u jednotlivých lidí individuální a trvají různě, od několika minut (zimnice, horečka, závrať) až po několik dní až týdnů (vylučování sekretů, kožní projevy). Nástup reakcí v časovém odstupu od masáže je též individuální, podle dispozic konkrétního organismu. Jde o přirozené projevy, pomocí kterých organismus nastoluje rovnováhu.

 


 

—————

Zpět